Bake

4 idei de tarte sărate

8 Iul , 2016  

          Dacă ajungi să stăpânești tehnica aluatului pe care francezii îl numesc pâte brisée, de care eu m-am îndrăgostit (nu-mi plac variantele cu ou sau lapte, de zahăr nu mai vorbesc), vei putea să te joci cu umpluturi care mai de care mai gustoase. Fie că vrei să faci tarte dulci, cu fructe proaspete sau ciocolată, fie că ai chef de ceva sărat, cu umpluturi cremoase de brânză sau legume, odată ce ai învățat să faci crusta lumea e a ta! I mean it!

                  Uite patru feluri de tarte sărate care au la bază rețeta de pâte brisée despre care am scris aici.

  • Tartă cu praz și ciuperci – ai nevoie de câteva ciuperci champignon, praz, 3 ouă, câteva linguri zdravene de smântână sau iaurt grecesc pentru varianta mai light, sare, piper, nucșoară, câteva crenguțe de cimbru proaspăt. Procedezi în felul următor: după ce ai copt tarta „în orb” cam 15-20 de minute, la 180 de grade, scoți tava, îndepărtezi greutățile și lași să se odihnească puțin. Între timp ar trebui să ai deja pregătită compoziția. Prazul tocat mărunt se trage la tigaie în unt, se adaugă ciupercile tăiate (dar oprește câteva pentru decor), condimentezi cu sare și piper. Pui acest amestec în crustă, apoi peste torni ouăle bătute bine cu un praf de sare și unul de nucșoară și amestecate cu smântâna / iaurtul. Partea lichidă a ingredientelor ar trebui să umple tarta. Pentru decor folosești câteva ciuperci tăiate astfel încât să-ți păstreze forma, cărora le-ai dat față în prealabil în tigaie cu puțin unt. La final adaugi crenguțele de cimbru și dai la cuptor.

IMG_20160611_002323

 

  • Tartă cu spanac, somon și susan – Pentru ingredientele lichide folosești exact compoziția de mai sus. Fix aceeași combinație. Crusta o vei umple cu spanac pe care l-ai sotat în prealabil în tigaie, cu puțin unt și usturoi. Așezi apoi feliile de somon și presari semințe de susan.

Cam așa arătau înainte să le dau la cuptor (aici am folosit forme mici):

IMG_20160610_100014

 

  • Tartă cu mazăre și mentă – Reluăm compoziția lichidă, iar ca umplutură vei folosi ceapă verde tocată mărunt și trasă în unt, mazăre fiartă și frunze de mentă. E o tartă care-mi place mult pentru eleganța și finețea gustului.

IMG_20160601_145721

 

  • Tartă cu roșii uscate – Partea lichidă e formată, ca și în celelalte cazuri, de ouăle amestecate cu smântână / iaurt. Pentru tarta asta vei mai folosi roșii uscate, usturoi pisat și puțină brânză cu mucegai. La final, aruncă și niște semințe de in pe deasupra.

IMG_20160610_092702

 

Câteva tipsuri:

  • Nu lăsa tarta la cuptor foarte mult, ca să nu se usuce. În momentul în care o scoți, compoziția trebuie să fie legată pe margini, dar nu și în centru (trebuie să vezi efectul acela de compoziție care „tremură”).
  • Lasă tarta să se răcească înainte să o scoți din forme.
  • Pentru aluat încearcă să lucrezi repede și cu ingrediente foarte reci.

IMG_20160609_075847

 

 

, , , , , ,

By


Un răspuns

  1. […] pe care o sa le incerc sunt neaparat cele de pe Taste of Sin, imi lasa gura apa numai cand le vad […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *