Bake

„Acadele” cu mere şi cocos

6 nov. , 2016  

          Dacă ai chef de joacă în bucătărie îţi sugerez să faci „acadelele” astea false, care sunt de fapt mini tarte cu mere coapte parfumate. Se fac rapid, iar reţeta nu dă deloc bătăi de cap. Plus că vor fi pe placu şi celor mici şi celor mari. Arată bine şi dacă ai musafiri la masă sunt convinsă că te vei remarca. Singura lor problemă e că dispar ca prin minune sau, cum a zis un prieten de-ai mei, toţi vor vrea să facă ordine pe masă, prin „jucăriile” astea. Eu m-am gândit să le numesc „tartadele”, adică tarte-acadele, dar o amică mi-a spus că cel mai indicat al fi să le spun „tortodele” – da, de la tortură, tortură pentru cei care nu au parte de ele.

img_20161030_073405

          Pentru aluat am folosit reţeta pe care am explicat-o aici. Fă cât de mult aluat doreşti, dacă ţi se pare că aceste cantităţi nu sunt suficiente. Pentru umplutură curăţă merele de coajă (îţi recomand merele golden pentru că la cuptor ele capătă o consitenţă catifelată, moale, ca un piure şi ăsta e exact efectul pe care vrei să îl obţii), scoate codeiţele şi seminţele, apoi toacă-le cubuleţe. Pune pe foc o oală non-aderentă şi topeşte o lingură de unt de cocos. Adaugă merele, presară zahăr din flori de cocos (ţi-l recomand pentru reţeta asta pentru că, pe lângă indicele glicemic mic, are şi un minunat parfum de caramel atunci când se topeşte), scorţişoară, un praf de cuişoare şi fulgi de cocos. Poţi adăuga şi câţiva stropi de suc proaspăt de lămâie. Lasă pe foc până simţi că merele se înmoaie şi în casă miroase a sărbătoare.

img_20161030_073834

img_20161030_073633

          Aluatul se întinde în strat gros de 3-4 mm, apoi cu o formă rotundă se taie cercuri. fiecare cerc în parte se unde cu ou bătut, în mijloc se pune compoziţia de mere (ai grijă să fie răcită), se fixează un beţişor fin de lemn cu care obţii aspectul de acadele, apoi peste se adaugă încă un cerc de aluat. Marginile se lipesc cu ou bătut şi se fac modele cu dinţii unei furculiţe. se unge cu ou pe deasupra. Îţi recomand să crestezi puţin cu un cuţit acadelele, pentru ca aerul care se va forma în cuptor să nu le strice aspectul. Înainte să le dai la cuptorul încălzit la 170 de grade ar trebui să arate cam aşa:

img_20161106_095754

          Le laşi la cuptor până când aluatul se rumeneşte.

img_20161030_074205

          Din acelaşi aluat eu am făcut şi o tartă umplută cu aceeaşi compoziţie de mere, cu care m-am jucat făcând modele astea.

img_20161029_133306

img_20161030_082843

, , , , ,

By


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *