Bake

Carrot cake de post

20 nov. , 2016  

          Dacă ţii post sau ai vreo intoleranţă – cum ar fi la gluten – sau dacă pur şi simplu eşti la dietă, dar ţi-e poftă de ceva dulce, soluţiile sunt mai simple decât ai crede. Iarna trecută am făcut absolut din întâmplare o prăjitură cu morcov vegană (nu raw, pentru că am folosit cuptorul) senzaţională şi s-a nimerit să fie aşa pentru că am încropit-o cu ce aveam prin casă. Rezultatul a fost peste aşteptări, un carrot cake pufos, cremos, nu de consistenţa prăjiturii clasice, dar foarte, foarte savuros.

          O să trec direct la subiect ca să nu mai pierdem timpul. Preţios atunci când ţopăi de nerăbdare în jurul cuptorului. Practic, înlocuieşti ingredientele de origine animală şi făina şi cam asta e tot. Am folosit: morcov dat pe răzătoare, banane foarte coapte (în loc de ouă), curmale lăsate la hidratat (sunt foarte dulci şi în plus, faţă de zahăr, au o aromă subtilă de caramel), unt de cocos, pudră de migdale (în loc de făină; pentru asta fie foloseşti ce rămâne de la prepararea laptelui de migdale, dacă obişnuieşti să faci, fie cumperi migdale gata măcinate), nucă pisată, un strop de bicarbonat de sodiu, scorţişoară, cuişoare, un praf de nucşoară şi ghimbir ras (merge şi cel pudră). Amesteci ingredientele, pui în tavă (încearcă să foloseşti un recipient non-aderent sau chiar de sticlă, blatul ăsta rămâne pufos şi umed) şi dai la cuptor.

img_20160126_101615

          Pentru cremă am folosit caju hidratat, pe care l-am blenduit cu miere, zeamă de lămâie şi puţin ulei de cocos până am obţinut o consistenţă cremoasă. După ce scoţi prăjitura de la cuptor, o laşi să se răcească puţin, apoi pui pe deasupra crema de caju şi pudrezi cu scorţişoară şi coajă de lămâie (bobocii de trandafir dădeau bine în poză 🙂 ). Voilà! Bon appétit!

img_20160126_101447

Aici şi aici mai găseşti două reţete de dulciuri fără zahăr şi de post.

, , , , , , ,

By


4 răspunsuri

  1. Anamaria spune:

    Buna, ne poti da, te rugam si cantitatile:-)

    • Alina Sin spune:

      Bună, Anamaria!
      Eu am făcut-o „din ochi” :), dar pentru patru pătrate de prăjitură aș folosi cam așa: trei banane bine coapte, un morcov mare, o cană de curmale (lasă-le câteva ore în apă, la hidratat, se vor blenda mai ușor), o lingură de unt de cocos, o cană de pudră de migdale, o mână de nuci, jumătate de linguriță de bicarbonat, o linguriță de scorțișoară (sau mai mult dacă îți place gustul), vreo 3 cuișoare (le sfărâmi bine), cel mai mic vârf de linguriță de nucșoară :), un strop de ghimbir ras (o bucățică mică de tot). Iar pentru cremă as zice așa: o cană de caju hidratat, două linguri de miere (dacă vrei mai dulce mai poți pune), zeama de la jumătate de lămâie, o lingură de unt de cocos, iar apă din ochi, cât să se lege crema (trebuie să fie groasă, ca o cremă de brânză). Sper că nu am omis nimic, mie mi-a ieșit o vrăjitură cremoasă, dar legată. 🙂 Spor!

  2. Anamaria spune:

    Multumesc:-)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *