Bake

Cheesecake cu dovleac

9 oct. , 2016  

          Când ai dovleac, e păcat să faci doar plăcinte cu el. Minunăţia asta uneori portocalie, alteori galbenă sau vărgată ascunde gusuturi ce abia aşteaptă să fie explorate în fel şi chip. Deşi noi obişnuim să-l gătim în plăcinte, dovleacul poate fi ridicat la rang de vedetă în preparate care mai de care mai diferite, de la supe, la prăjituri sau creme. Îmi amintesc că bunica obişnuia să facă în copilăria mea o mâncare de post pe care o priveam la vremea aceea cu reticenţă – dovleac cu orez – dar pe care azi aş încerca-o fără să stau pe gânduri în variaţiuni pe aceeaşi temă: dovleac cu couscous, dovleac cu paste, dovleac cu hrişcă sau cu grâu. Acum însă e despre cheesecake. O prăjitură fină, delicată, răcoroasă şi nu foarte dulce, exact aşa cum îmi plac mie deserturile. Dacă şi tu eşti la fel, te poftesc să încerci reţeta asta deloc pretenţioasă şi uşor de preparat.

img_20161002_163108

          Eu am ales să fac varianta de cheesecake fără coacere a compoziţiei cu brânză. Am folosit mascarpone (cam 500 de grame), pe care l-am bătut cu coajă rasă de lămâie, câteva linguri de miere şi o lingură de unt de cocos (care la rece va lega foarte bine compoziţia şi îi va da o aromă foarte fină). Pentru crustă am folosit un amestec de făină de migdale (o ceaşcă), făină integrală de grâu (o ceaşcă), migdale, nuci, seminţe de dovleac – toate pisate bine. Ingredientele astea se amestecă cu unt, cât să se lege bine, un strop de apă de flori de portocal şi ce îndulcitor preferi – zahăr, miere, sirop de arţar, zahăr din flori de cocos (eu asta am folosit). Amestecă bine cu mâna toată compoziţia asta, apoi aşeaz-o într-o formă specială şi presează bine cu o linguriţă. Dă la cuptor la 170 de grade până se rumeneşte, iar în bucătărie începe să miroasă a sărbătoare. Când e gata, lasă blatul la răcit, în formă. Nu opri cuptorul, vei mai avea nevoie de el.

img_20161002_163547

          Taie dovleacul jumătăţi sau sferturi, în funcţie de cât de mare e, îndepărtează seminţele, apoi pune-l într-o tavă cu hârtie de copt şi dă la cuptor. Lasă-l să se coacă, apoi curăţă pulpa de coajă. Miezul astfel obţinut se pasează precum un piure, căruia îi dai aroma preferată. Eu l-am amestecat bine cu miere, scorţişoară şi apă de flori de portocal. La final, când blatul s-a răcit, aşează peste el în formă crema de brânză, iar peste ea stratul de dovleac copt. Pudrează cu scorţişoară şi lasă cheesecake-ul la rece câteva ore.

img_20161002_163725

          Cât aştepţi să se răcească cheesecake-ul, poţi începe să te gândeşti la următoarea reţetă cu dovleac. Ar trebui să ştii câte ceva despre noul tău prieten. Cum că ţara lui de baştină este Peru, de unde a fost exportat de către conchistadorii spanioli prin secolul al XVI-lea. Sau că, pe lângă faptul că e plin de betacaroten şi carbohidraţi buni, abundă în magneziu, fier, potasiu, calciu, fosfor şi este o excelentă sursă de fibre. Unde mai pui că 100 de grame de dovleac au doar 18 calorii! Aşa că dacă eşti la dietă nu înseamnă că trebuie să renunţi la desert: dovleacul copt cu miere, scorţişoară şi nuci îţi va potoli pofta de dulce. Promit să revin cu alte reţete cu dovleac. Ai vreo sugestie?

img_20161002_163408

img_20161002_162528

 

, , , ,

By


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *