Taste

Despre hummus, numai de bine

28 iun. , 2016  

          Sau trei feluri de hummus pe care îmi place să le fac acasă. Pasta asta cremoasă de năut mi se pare una dintre cele mai tari inveții ever! Aș putea să mănânc hummus în fiecare zi și tot nu m-aș sătura sau plictisi. Hummusul e pentru mine precum prăjitura cu ciocolată în fața căreia cele mai multe doamne nu rezistă. Iar cel făcut acasă, de la zero, e cel mai bun.

          Pentru varianta clasică de hummus ai nevoie de o cană de boabe de năut pe care le lași la hidratat, într-un bol cu apă, câteva ore, la temperatura camerei. Când boabele s-au umflat (își vor dubla volumul), le scurgi bine, le clătești și le pui la fiert. Poate dura cam o oră sau poate mai mult până când boabele vor fierbe. Ai grijă să spumezi. Când ți se pare că sunt gata, mai lasă-le la fiert încă puțin, secretul unui hummus cremos este năutul foarte bine fiert. Scurgi bine boabele (nu arunca toată apa în care ai fiert năutul, vei avea nevoie de câteva linguri din ea). Apoi, arunci în blender 2, 3 căței de usturoi, suc proaspăt de lămâie, boabele de năut, câteva linguri de pastă tahini (pastă de susan), sare după gust și amesteci bine. În funcție de consistența pastei obținute, mai adaugă câteva linguri din apa în care ai fiert năutul și care s-a răcit (nu multă însă, hummusul trebuie să fie cremos, bine legat, gros). Gustă și mai adaugă sare sau suc de lămâie, după gust. Pune hummusul într-un bol, stropește bine cu ulei de măsline și asezonează cu ce-ți place. Eu folosesc paprika, turmeric, za’atar sau garam masala.

IMG_20160627_213802

          Varianta a doua de hummus aduce în ecuație roșii uscate. După ce ai pregătit hummusul ca mai sus, arunci în blender și câteva roșii uscate. Sau, dacă preferi, le tai mărunt cu cuțitul și le amesteci bine. Simple as that!

IMG_20160627_213948

          Iar al treilea fel de hummus care te va cuceri garantat este cel cu pesto de pătrunjel și nuci. După ce ai pregătit hummusul, îl împerechezi frumos cu un pesto de-a dreptul delicios. Ai nevoie de pătrunjel, usturoi, un strop de suc de lămâie, ulei de măsline, puțin parmezan ras, câteva nuci, sare și piper. Pentru a-l pregăti eu folosesc un mojar de piatră, dar dacă ți se pare mai mai comod blenderul, go for it. Se amestecă ingredientele bine, până obții un sos gros, bine legat.

IMG_20160627_213508

          Nu știu dacă există vreo boală care să se cheme „hummusită”, dar nu mă feresc de ea!

, , , , ,

By


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *