Bake

Tartă rustică cu afine

7 mai , 2016  

          „Galette” este sora mai mică a tartei, mai puţin pretenţioasă, cu un aspect neglijent, dar la fel de gustoasă. Dacă ai poftă de o tartă şi eşti pe fugă, poţi renunţa la prepararea şi coacerea în etape a aluatului şi te poţi alege cu această tartă rustică ce sigur te va încânta. Aluatul fraged (care e mai gustos a doua zi) face echipă bună cu fructe proaspete, dulci, pe care le poţi alinta cu diferite arome, în funcţie de preferinţe. Umpluturile pot fi însă variate, de la fructe proaspete, la dulceaţă sau gem, brânză, ciuperci sau varză.

 

IMG_20160429_173146

 

          Termenul „galette” vine din limba franceză şi face referire la aluatul fraged, uşor crocant, întins simplu, neuniform. Se pare că acest preparat datează din epoca neolitică, iar reţeta ar fi evoluat de-a lungul timpului, fiind în strânsă legătură cu primele produse pe bază de făină, întinse bine pe pietre încinse. Se pot pregăti din diferite tipuri de făină (inclusiv hrişcă, este absolut delicioasă), iar umpluturile lasă loc liber imaginaţiei. „Galeta” tradiţională franţuzească se prepara cu cartofi tăiaţi fin sau făcuţi piure şi cu făină de porumb, mei sau ovăz. „Galette des Rois” sau tarta regilor este o variantă de tartă care se mânâncă pe 6 ianuarie, când catolicii sărbătoresc L’Épiphanie, adică  sosirea regilor magi la Pruncul Iisus.

IMG_20160509_203525

 

          Eu am folosit ingredientele pentru un clasic pâte brisée. Acest aluat se prepară cu făină şi unt în proporţie de 2:1, legate de câteva linguri de apă rece (sau un gălbenuş). Am folosit 200 de grame făină de grâu (măcinată chiar de bunica mea, lucky me!), 125 de grame unt rece, 1 vârf de cuţit de sare şi 3 linguri de apă foarte rece. Pentru ca aluatul să iasă perfect, untul trebuie să fie rece, tăiat în cubuleţe, amestecat cu făina şi cu sarea până se obţine o textură nisipoasă. Apoi se adaugă apa şi se formează o cocă pe care nu trebuie să o frămânţi prea mult. Înveleşti în folie alimentară şi dai la rece pentru jumătate de oră. Când scoţi de la frigider, întinzi aluatul pe o suprafaţă tapetată cu făină. Foaia trebuie să aibă cam 3 mm.

          În mijlocul foii pui compoziţia, în cazul de faţă afine amestecate cu miere şi puţină coajă de lămâie rasă. Marginile se aduc spre centru, astfel încât să obţii o formă nu prea studiată. Se pune într-o tavă cu hârtie de copt şi se dă la cuptor. Momentul în care fructele încep să fiarbă este de-a dreptul savuros. Se poate mânca cu îngheţată sau cremă de mascarpone.

 

IMG_20160429_174108

 

, , , , , ,

By


Lasă un răspuns