Taste

Mămăligă cu leurdă

12 apr. , 2017  

          Mămăliga cu leurdă e una dintre descoperirile culinare de care mă bucur cel mai mult (la fel cum sunt de încântată de pastele AOP cu leurdă 😀 ). Deși am neglijat-o mulți ani, leurda s-a strecurat cumva în viața mea într-un fel tare delicat, iar acum aștept nerăbdătoare fiecare primăvară ca să mă bucur de ea. Aprilie e luna sa de apogeu, când leurda ne răsfață cu aroma ei specială și gustul savuros. Nu știu cum am găsit de cuviință să amestec mămăliga cu leurdă, dar cert e că cele două fac pereche bună de tot! Nici măcar nu știu dacă această combinație există în vreo rețetă românească autentică (poate aflăm la primul Congres Național de Gastronomie și Vin despre care am scris aici), dar cert e că amândouă ingredientele – și mămăliga, și leurda – sunt neaoșe.

          Preparatul ăsta e atât de simplu și savuros, încât mi se pare un răsfăț chiar și pentru perioadele în care nu se ține post. Eu l-am combinat cu ardei copți parfumați, pregătiți de mama mea, și cu sparanghel. Și acesta din urmă are ceva românesc în el, dacă vreți, și nu e o recentă invenție a bucătăriilor moderne de la noi. Pe lângă faptul că în unele zone ale țării noastre se cultiva pe vremuri sparanghel, el este menționat și în câteva rețete vechi de pe la 1700, despre care puteți citi mai multe aici.

          Revenind la leurdă, minunăția asta de plantă e atât de versatilă, încât poate fi consumată într-o multitudine de feluri: crudă, în salate, gătită precum spanacul sau transformată într-un sos parfumat sau într-o supă cremă catifelată. Unii români îi mai spun usturoi sălbatic, tocmai pentru că gustul ei este asemănător cu cel al usturoiului, deși leurda e înfrățită cu ceapa, arpagicul și prazul. În secolul I e.n., un medic roman pe nume Dioscorides menționa leurda, într-un tratat de plante medicinale (De materia medica), printre cele 21 de plante utilizate de populațiile geto-dacice în scopuri medicinale, cu acțiune detoxifiantă și având proprietăți de curățare a arterelor, a plamânilor și a tractului digestiv.

Mămăligă cu leurdă

1 cană de mălai

4 căni de apă

1 linguriță de sare

2 legături de leurdă

2 căței de usturoi

3-4 ardei copți

câteva fire de sparanghel

          Se pune mălaiul la fiert, ca pentru o mămăligă clasică. Separat, se trag la tigaie cu puțin unt / ulei de măsline dacă țineți post cățeii de usturoi zdrobiți, apoi peste ei se aruncă frunzele de leurdă tăiate nu foarte mărunt. Se sărează și se piperează și se lasă pe foc până se înmoaie leurda. Când mămăliga e pe jumătate fiartă, se iau frunzele de leurdă (fără cățeii de usturoi) și se amestecă în mămăligă, apoi se lasă la fiert până este gata aceasta. Când este fiartă, se așează mămăliga în farfurii după bunul plac, iar pe deasupra ei se pune ardei copt tăiat mărunt și câteva fire de sparanghel (pe care l-am gătit între timp în tigaia în care am preparat leurda).

, , , , , ,

By


Lasă un răspuns