Taste

Ravioli cu lâmâie şi brânză

22 Mar , 2017  

          Reţeta de azi aparţine unui nume tare drag mie, Yotam Ottolenghi, unul dintre cei mai cunoscuţi chefi, autor de cărţi culinare, proprietar de restaurante şi un om care îndrăgeşte – nu e un secret pentru nimeni – legumele. Deşi nu este vegetarian, Ottolenghi este renumit pentru faptul că reuşeşte ca prin magie să transforme cele mai banale legume în preparate apetisante şi atrăgătoare. I-am cumpărat cam toate cărţile şi obişnuiesc în zilele tihnite să gătesc după reţetele sale: n-ai cum să nu te îndrăgosteşti de salata de smochine proaspete, cu busuioc şi brânză de capră, de shakshuka atât de aromată sau de salata de vinete cu usturoi. Orice reţetă a sa e ca o călătorie plină de parfum şi savoare.

          Cum soarele ne răsfaţă zilele astea, am zis să-l pun şi-n farfurie, iar combinaţia de brânză de capră şi lămâie din aceşti ravioli este pe cât de simplă, pe atât de irezistibilă. Nu mi-am imaginat că o combinaţie de puţine ingrediente îţi pot oferi aşa o explozie de arome. Las mai jos reţeta aşa cum e ea prezentată într-una din cărţile sale, Plenty.

Ravioli cu lămâie şi brânză de capră

Ingrediente (pentru 4 porţii)

Pentru aluatul de paste:

  • 3 linguri ulei de măsline
  • 3 ouă
  • 330 g făină pentru paste (tip 00)
  • 1/4 lingură turmeric pulbere
  • coajă rasă de la 3 lămâi
  • semolina

Pentru umplutură:

  • 300 g brânză de capră
  • 1/3 lingură sare de mare
  • fulgi de chilli
  • piper negru
  • 1 albuş bătut

Pentru servire:

  • 2 linguri de boabe de piper roşu zdrobite
  • tarhon tocat (eu n-am avut, aşa că l-am înlocuit cu pătrunjel)
  • coajă rasă de la 1 lămâie
  • ulei din seminţe de rapiţă
  • suc de lămâie (opţional)

Mod de preparare:

          Începe prin a pregăti aluatul pentru ravioli. Amestecă ouăle şi uleiul. Amestecă apoi făina, turmericul şi coaja rasă de lămâie, adaugă ouăle cu ulei şi formează un aluat (e posibil să mai ai nevoie să adaugi fie puţin ulei, fie puţină făină). Aluatul se împarte în patru, se înveleşte în folie alimentară şi se lasă la frigider pentru 30 de minute (poate fi păstrat aşa până la 2 zile). Suprafaţa pe care vei lucra aluatul se presară uşor cu făină. Se ia aluatul şi se întinde cu sucitorul, apoi se trece prin maşina de paste. Dacă nu ai una (eu nu am folosit), întinde cât poţi de bine aluatul, ca pentru tăiţei. Amestecă ingredientele pentru umplutură, mai puţin albuşul. Taie cu o formă rotundă aluatul, astfel încât să obţii discuri de aproximativ 7 cm. Cu o pensulă, unge discurile cu albuş, pune în mijloc compoziţia, apoi deasupra încă un disc. Apasă uşor marginile pentru a sigila cele două discuri, cu grijă, până când se lipesc bine. Aşează ravioli pe o tavă presărată cu semolina şi lasă la uscat cam 10-15 minute. Umple cu apă o oală mare, iar când fierbe adaugă sare. Fierbe ravioli pentru 2-3 minute, apoi scurge de apă şi aşează pastele pe 4 farfurii. Presară pe deasupra boabele de piper zdrobit, tarhonul, coaja de lămâie. Stropeşte cu ulei, mai adaugă un strop de sare şi puţină zeamă de lămâie. Se mânâncă fierbinţi.

 

, , , , , ,

By


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *