Bake

Tartă cu lămâie

22 Apr , 2017   Gallery

          Iubesc tartele cu lămâie! Am încercat numeroase variaţiuni pe tema asta, ba cu umplutura rece, ba cu ea coaptă, ţinută la rece peste noapte, descântată cu busuioc sau mentă, alintată cu cocos sau unt gras. Fiecare, în felul ei, mi-a plăcut, pentru că nota de prospeţime pe care o dă lămâia unui desert mă face să o iubesc iremediabil. Şi deşi preferata mea rămâne cea cu lemon curd cu cocos (reţeta am dat-o aici), tarta de azi e şi ea în top pentru consistenţa surprinzătoare şi gusutul foarte fin. E o adaptare a reţetei lui Jamie Oliver, din care am scos însă smântâna pentru că odată pusă la cuptor, nu-mi plăcea aspectul over-cooked dat de aceasta şi gustul puţin greoi.

          Aşadar, pentru aluat ai nevoie de: 200 g făină, 125 g unt rece tăiat cubuleţe, un ou şi câteva linguriţe de zeamă de lămâie. Se amestecă ingredientele până se obţine o cocă legată, la care nu e nevoie să insistaţi cu frământatul. Se înveleşte în folie alimentară şi se dă la rece pentru 40 de minute. Apoi se întinde în formă de disc, pe o suprafaţă pudrată cu făină, se aşează cu grijă în forma de tartă şi se coace în orb la 180 de grade, timp de 15 minute (am povestit aici despre această tehnică). Apoi se mai lasă la cuptor încă 10 minute. Între timp, pentru cremă, ai nevoie de coaja şi zeama de la două lămâi, 3 ouă, 120 g de miere şi câteva frunze proaspete de mentă. Se bat ouăle, pe foc mic, amestecând continuu astfel încât să nu se gătească, se adaugă miere, frunzele de mentă tocate, coaja rasă şi zeama de lămâie. Tot secretul este să amesteci bine, rapid şi la foc mic. Vei observa că la un moment dat crema se leagă, se îngroaşă. E momentul în care o treci prin sită fină, apoi o torni în forma de tartă şi dai iarăşi la cuptor, la 150 de grade, pentru aproximativ 20 de minute. Eu am decorat-o cu zmeură, dar merge de minune şi cu îngheţată.

, , , ,

By


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *