Bake

Tort de chec

8 mai , 2016  

          Prăjitura asta face parte din categoria amintiri din copilărie. E acel desert cu care ne răsfăţa bunica – printre multe altele, de fapt – şi care era un soi de vedetă. Asta pentru că toţi care au gustat din el au fost iremediabil cuceriţi. De câte ori îl pregătea trebuia să se asigure că are mereu câteva felii în plus pentru vecinii sau cunoştinţele pofticioase. Îi spuneam „tort la metru” tocmai pentru că jocul de pandişpan alb cu negru părea nesfârşit. Acum mama mea îl prepară ori de câte ori ni se face poftă de ceva „de casă”. Iar reţeta este mai simplă decât ai crede.

IMG_20160508_180851

 

 

          Pentru blat ai nevoie de: 8 ouă, 2 căni cu zahar (poate fi înlocuit cu succes cu miere sau sirop de curmale), 1 cană cu ulei, 1 cană cu lapte călduţ (ce-ai zice dacă ai pune lapte de cocos sau de migdale?), 3 căni cu făină, coajă rasă de lămâie, esenţă de rom, 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu stins în oţet. Tot ce ai de făcut este să spumezi gălbenuşurile cu zahărul/mierea, apoi adaugi uleiul, laptele, făina şi la final încorporezi albuşurile bătute spumă. Împarţi compoziţia frăţeşte în două (în punctul ăsta eu interveneam mereu pentru că în copilărie îmi plăcea la nebunie să gust din coca sau aluatul necopt): păstrezi o parte albă, o pui în foma de copt, iar în a doua jumătate amesteci cacao şi esenţă de rom. Le laşi la cuptor cam 40 de minute. Apoi le laşi la răcit. Iar acum începe distracţia: se taie cele două checuri în felii egale, pe care le vei lipi ulterior cu cremă parfumată.

          Pentru cremă ai nevoie de 200 de grame de zahăr tos (sau un alt îndulcitor mai prietenos), amestecate cu 6 linguri de făină şi 3-4 ceşti cu lapte. Le pui pe foc şi amesteci până se îngroaşă, apoi iei de pe foc, laşi puţin şi amesteci în cremă un pachet de unt şi esenţă de rom. Când s-a răcit crema, ungi feliile de chec şi le alternezi. La final se îmbracă totul în cremă de ciocolată (să nu te prind că te gândeşti să pui cremă gata cumpărată… exclus!!!): amesteci 300 de grame de zahăr pudră sau miere sau sirop de curmale cu 4 linguri de cacao, 4 linguri de lapte fierbinte şi unt cât o nucă.

IMG_20160508_181035

 

 

, , , ,

By


4 răspunsuri

  1. Tarniceriu Elena spune:

    „Tramvaiul” e printre preferatele mele!

  2. MIHAELA spune:

    Tort la metru. …..imi aduc sì eu aminte 😋😋…… cateodata il mai mananc sì eu aici in Italia. ………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *