Bake

Tort de ciocolată cu zmeură

29 iun. , 2017  

          „În prăjitura vieţii, prietenii sunt chipsuri de ciocolată”, spunea sciitorul Salman Rushdie. Cred că am întâlnit puţini oameni care să nu iubească ciocolata şi care să nu simtă în catifeaua ei un strop de magie. Am prieteni pentru care ciocolata nu doar că este răsfăţul suprem, dar nu concep viaţa fără savoarea ei specială. Pentru ei am făcut acest tort de-a dreptul încântător.

          Dacă te atrage, trebuie să ştii că ai nevoie de: 300 de grame de biscuiţi speculoos, 120 de grame de unt, 210 de grame de ciocolată neagră de calitate, 4 ouă, 200 ml de smântână de gătit 35 %, 4 linguri de cacao, 150 de grame de miere (sau mai mult dacă preferi un gust ceva mai dulce), 2 linguri de făină (eu am folosit de migdale), jumătate de linguriţă de bicarbonat, 250 de grame de mascarpone, zmeură proaspătă.

          Iată cum procedezi:

 • pisează bine biscuiţii (îi poţi pune şi în robotul de bucătărie) până obţii un praf. Amestecă-i cu untul topit, apoi aşează într-o tavă cu fund detaşabil şi presează bine cu degetele pentru a întinde uniform, ca o crustă. Dă la rece pentru jumătate de oră.
 • rupe bucăţele 200 de grame de ciocolată şi aşează într-un bol. Toarnă peste ciocolată smântâna de gătit fiartă şi lasă aşa fără să te atingi de compoziţie 5 minute. Apoi amestecă bine cu o spatulă de silicon până obţii o cremă.
 • separă albuşurile şi gălbenuşurile.
 • amestecă gălbenuşurile cu 100 de grame de miere.

 

 • bate spumă albuşurile.
 • amestecă în crema de ciocolată cele 4 linguri de cacao, apoi gălbenuşurile, cele 2 linguri de făină şi bicarbonatul. La final adaugă în compoziţia aceasta albuşurile bătute şi încorporează cu grijă, cu mişcări ascendente, astfel încât aluatul să rămână aerisit.

 

 • toarnă aluatul în forma de copt, peste crusta de biscuiţi. În momentul ăsta ar trebui deja să ai cuptorul încins la 180 de grade. Lasă la cuptor cam 10-15 minute (timpul variază mult în funcţie de cuptor). Când e gata lasă tortul să se răcească complet.
 • amestecă mascarpone cu 50 de g de miere şi 10 g de ciocolată topită, apoi cu câteva bucăţi de zmeură. Întinde crema peste tortul răcit şi decorează cu zmeură proaspătă. Ţine la rece peste noapte.

 

, , , , , ,

By


Un răspuns

 1. Bookish spune:

  Ce diametru are tava în care ai copt?

Lasă un răspuns