Taste

Trei salate calde

24 Ian , 2017   Gallery

Salatele pot fi un real deliciu iarna, dacă le prepari calde. Devin săţioase, bogate, se învelesc în arome puternice şi-ţi dau senzaţia unică de comfort food pe care o vrei când afară e ger puternic. O să fiu rapidă şi-o să trec direct la subiect, exact ca cele trei salate calde pe care ţi le propun.

 

  • Salată de cartofi fierţi cu sos verde 

Vedeta acestei salate e de departe sosul verde, care mi se pare o minune: odată ce-l vei încerca, vei dori să-l foloseşti mai mereu, plus că se potriveşte cu paste, legume, bruschete sau ouă. Aşadar, începe prin a pregăti sosul. Ai nevoie de două mâini de rucola (dar poţi folosi şi alte verdeţuri, pătrunjel proaspăt, de exemplu, sau spanac), câteva frunze de busuioc proaspăt, o mână de seminţe de floarea soarelui (sau muguri de pin, caju ori migdale, în funcţie de ce ai prin dulapuri), doi căţei de usturoi, câteva linguri de apă foarte rece, ulei de măsline, parmezan ras, sare şi piper. Totul se pune în blender şi se mixează bine până obţii un sos cremos. Gustă-l şi mai adaugă, după plac, piper, sare sau parmezan. La final trebuie să ai un sos fin, bine legat, cremos. Se toarnă peste cartofii fierţi, calzi, tăiaţi cubuleţe, adaugi şi ceva varză roşie murată (poţi folosi şi crudă dacă nu ai murată), câteva seminţe de dovleac şi frunze de rucola.

 

  • Salată de dovleac copt cu rucola şi nuci

E una dintre salatele mele preferate şi dacă aş avea un restaurant, s-ar regăsi cu siguranţă în meniu. Începe prin a curăţa şi tăia în cubuleţe dovleacul. Aşează bucăţile într-o tavă cu hârtie de copt, presară piper şi sare, câteva frunze de salvie şi un strop de ulei de măsline. Dă la cuptor până se umple casa de miros de sărbătoare (nu-i aşa că dovleacul copt miroase îmtotdeauna a sărbătoare?). Între timp pregăteşte rucola, asezoneaz-o cu sare, piper, ulei de măsline şi sirop de rodie (e puţin acrişor şi balansează de minune gustul). Adaugă apoi bucăţile calde de dovleac copt, brânză cu mucegai şi nuci. Stropeşte cu încă puţin sos de rodie.

 

  • Salată de couscous cu legume

Salata asta se prepară atât de repede încât o să te simţi Samantha din „Bewitched” în bucătărie. Primul pas e să pregăteşti partea caldă a salatei: pune într-un castron cam 5, 6 linguri de couscous, un praf de turmeric, cardamom, chimion pudră, sare şi piper, apoi acoperă cu apă fiartă şi pune un capac. Lasă-l câteva minunte să se înmoaie şi să se umfle. Între timp taie cubuleţe un castravete mic, proaspăt, vreo 4 roşii cherry, o legătură de pătrunjel proaspăt, o ceapă mică, puţin ardei iute proaspăt (mie îmi place să-i las şi seminţele, pentru un gust iute) şi câteva frunze de mentă proaspătă. Amestecă legumele în couscousul cald, aruncă deasupra şi câteva măsline verzi, adaugă puţin ulei de măsline şi un strop de sirop de rodie şi potriveşte de sare dacă mai e nevoie. Amestecă bine totul.

 

, , , , , ,

By


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *