Bake

Biscuiţi cu unt

22 dec. , 2016  

          E primul an în care încerc celebrii biscuiţi cu unt de Crăciun şi-mi vine să fredonez prin casă „It’s the most wonderful time of the year…” E vremea aromelor ademenitoare ce se revarsă din bucătăriile gospodinelor, al căsuţelor de turtă dulce din târgurile de Crăciun, e vremea biscuiţilor şi a fursecurilor împodobite cu creme, glazuri şi tot soiul de bomboane colorate. Mie mi-au plăcut dintotdeauna imaginile acelea scandinave cu crenguţe de brad, decoraţiuni de lemn, pitici de cârpă şi biscuiţi tăiaţi în forme de poveste. Aşa că anul ăsta am încercat pentru prima oară să coc astfel de prăjiturele. Aveam prin sertare o cutie cu forme de ren, veveriţe şi arici încă sigilată şi cred că acum e tare fericită şi mândră că a dat naştere acestor goodies.

img_20161219_082628

          Ca multe alte tradiţii de Crăciun, originea acestor prăjiturele este legată de ritualuri ale Solstiţiului de iarnă, practicate cu mult timp înainte ca această sărbătoare să devină una comercială, sub forma cu care suntem azi obişnuiţi. Festivalurile de Solstiţiu se ţineau în toată lumea, din nordul Europei, până în Asia sau vestul Africii, iar oamenii se adunau pentru a celebra schimbarea anotimpurilor. Iar mâncarea era unul dintre elementele importante ale acestor sărbători. Solstiţiul de iarnă echivala de multe ori cu primul îngheţ, prima zăpadă, primele temperaturi scăzute, astfel că era o vreme propice sacrificării animalelor, a căror carne putea fi păstrată în condiţii optime pe timpul iernii, pentru a fi consumată. Tot acum, băuturile lăsate la fermentat, precum berea sau vinul, erau numai bune de savurat. Iar toate acestea erau completate de nelipsitul desert.

img_20161222_215304_189

          În epoca medievală practicile creştine încep să înlăture treptat ritualuri legate de Solstiţiul de iarnă, pe teritoriul Europei. Cu toate acestea, se păstrează tradiţia festinului culinar. Iar deserturile şi aluaturile cunoasc acum o schimbare de-a dreptul surprinzătoare. Condimente precum nucşoara, scorţişoara sau piperul negru încep să fie folosite, în vreme ce fructe exotice uscate precum portocalele sau curmalele amplifică gustul dulce al prăjiturilor. Acestea, împreună cu untura sau untul, de exemplu, erau considerate ingrediente de lux de către bucătarii vremii, iar oamenii de rând îşi permiteau foarte rar să le întrebuinţeze, cu precădere la cele mai mari evenimente de peste an. Spre deosebire de prăjituri sau torturi, fursecurile şi biscuiţii râmân varianta cea mai la îndemână pentru toţi atunci când vine vorba de dăruit. Iar cadourile comestibile din zilele noastre îşi au originea tocmai în acest obicei medieval de a dărui cunoscuţilor sau vecinilor mici fursecuri de casă.

img_20161218_163039

          Turta dulce, de exemplu, este un desert clasic, care se pregătea întocmai ca astăzi şi în secolele Evului Mediu, cu scorţişoară, ghimbir, nucşoară, cuişoare. Ce-i drept, cunoscuţii omuleţi de turtă dulce au apărut abia în secolul al XVI-lea, când nimeni alta decât regina Elizabeth I a ordonat ca aceşti biscuiţi să ia forma curtenilor săi favoriţi.

img_20161218_162730

          Înapoi în zilele noastre: reţeta pe care am încercat-o eu e foarte simplă. Ai nevoie de: 300 g făină (200 g făină albă + 100 g făină integrală de grâu), 100 g unt, 200 g miere, 1 ou, 1 linguriţă rasă de bicarbonat, un praf de sare, scorşişoară, cardamom, cuişoare, nucşoară. Untul se topeşte şi se amestecă cu mierea, în vreme ce ingredientele uscate se amestecă separat într-un vas. Peste ele se adaugă oul, apoi untul cu miere şi se amestecă bine cu mâna până se obţine un aluat omogen. Se înveleşte în folie alimentară şi se lasă la frigider jumătate de oră. Apoi se scoate, se întinde cu sucitorul pe o suprafaţă presărată cu făină, având grijă să păstrăm o grosime de aproximativ  5-6 mm. Cu o formă specială se taie aluatul, apoi se pune în tava acoperită cu hârtie de copt. Lasă puţin loc între biscuiţi în tavă, la cuptor vor creşte puţin. Se dau la cuptorul deja încălzit, la la 170°, timp de 8-9 minute. După ce s-au răcit, se păstrează foarte bine în cutii metalice.

 img_20161222_215558_815

 

, , , , , ,

By


Lasă un răspuns