Taste

Gutuie fiartă în vin

17 dec. , 2017   Gallery

Dacă ar fi să aleg două arome cu care eu asociez iarna, acestea ar fi cu siguranță scorțișoara și vinul fiert. Nu numai pentru savoarea lor, ci și poate pentru faptul că întotdeauna sunt însoțite de persoanele dragi alături de care le savurez. Cu ideea asta în minte (și parfumul deja în nări 🙂 ) am pus la cale într-o duminică răcoroasă un desert ușor, numai bun de pregătit când afară e rece: gutui fierte în vin.

 

Pe cât de simplu este de pregătit acest desert, pe atât de surprinzător e rezultatul. Surprinzător de bun!

Ingrediente

  • 2 gutui
  • 1,5 l de vin (dacă vinul nu e foarte dulce, adaugă miere sau zahăr de cocos)
  • un baton de scorțișoară
  • o steluță de anason
  • cuișoare
  • o linguriță de scorțișoară pudră
  • trei boabe de cardamom
  • câteva feliuțe de măr și portocală pentru aromă
  • frișcă (eu am folosit Creme Patisserie de la Meggle)

 

Iată cum am procedat: am curățat de coajă și de semințe două gutui parfumate pe care le aveam uitate pe pervaz. Le-am tăiat în jumătăți, apoi le-am stropit cu puțină zeamă de lămâie. Într-o cratiță am pus 1,5 l de vin roșu. Eu am folosit vin de casă făcut de tatăl meu, un vin curat și dulce, așa că nu a mai fost nevoie de alți îndulcitori. Dacă totuși folosești un vin sec, adaugă câteva linguri de miere sau zahăr de cocos pentru un gust delicat de caramel (e preferatul meu).

Apoi adaugi în vin un baton de scorțișoară, o steluță de anason, câteva cuișoare, câteva felii de măr și de portocală, o linguriță de scorțișoară pudră și două, trei boabe de cardamom. Se pun feliile de gutuie în vin și se fierb cam 25-30 de minute. În tot acest timp gutuile se vor îmbiba cu toate condimentele.

 

Când sunt gata, se scot pe o farfurie, iar vinul se mai lasă pe foc să scadă și să se îngroașe puțin. Gutuile fierte vor fi acompaniate în farfurie de câteva linguri din sosul de vin și o lingură generoasă de frișcă (sau mai multe 🙂 ). Eu am folosit Creme Patisserie de la Meggle, inspirată de bucătarii profesioniști. Pentru un rezultat rapid și gustos te sfătuiesc să o amesteci cu mixerul până când se leagă, iar dacă îți mai rămâne e minunată în cafeaua de dimineață, cu un praf de scorțițoară pe deasupra.

, , , , , ,

By


Lasă un răspuns