Bake

Hanklich săsesc

14 ian. , 2018  

În ultima zi a lui 2017 am învățat să gătesc o rețetă tradițională săsească, într-un loc de poveste. Criț este un sat săsesc la origine, la intersecția județelor Brașov și Mureș, la numai 26 de kilometri de Sighișoara, pe care sașii l-au numit Deustche Kreuz. Dacă ești dispus să-i acorzi ochi, timp și inimă, îți vei da seama că este una dintre perlele șiragului de sate săsești din zonă care încă și-au păstrat autenticitatea. Michaela Podolsky, fondatoarea unei pensiuni atipice, mai mult un concept de hospitality & food – Convivium Transilvania – este mereu gata să împărtășeacă din secretele culinare descoperite în acest loc de care s-a îdrăgostit cu mulți ani în urmă. Rețeta tradițională despre care vorbesc se numește hanklich, hencleș sau lichiu, cum i-au spus românii.

 

 

Hanklich-ul este de fapt un desert, un fel de plăcintă-prăjitură, care nu-ți cere multe ingrediente, ci doar puțină răbdare. Este un preparat care nu le lipsește sașilor de pe masă mai ales în zi de sărbătoare și care a fost împrumutat și de gospodinele românce din zonă (mai ales că în satele săsești tradiția cere ca la orice eveniment important, fie el nuntă sau botez, fiecare invitat să contribuie cu preparate pentru a umple masa de sărbătoare și pentru a oferi astfel un ajutor de nădejde gazdei).

 

Ingredientele pentru lichiu sunt la îndemâna oricui, iar pașii de urmat foarte preciși.

  • Se pregătește o compoziție ca pentru griș cu lapte din 1 litru si jumătate de lapte, la care se adaugă puțin zahăr (se poate folosi și zahăr de cocos) și coajă de lâmâie. Compoziția nu trebuie să fie nici foarte lichidă, dar nici foarte legată și să nu conțină cocoloașe. Se lasă să se răcească.

  • Apoi se pregătește un aluat ca pentru cozonac – varianta rapidă. 1 kg de făină, 2 gălbenușuri, 1 ou, 150 de grame de zahăr, coaja rasă de la o lămâie, 100 ml de ulei (nu de măsline), 50 g drojdie proaspătă (dizolvată în puțin lapte călduț), sare și lapte cât cuprinde pentru a obține un aluat fin, legat. Ingredientele se amestecă – am folosit un robot de bucătărie – iar aluatul astfel obținut se lasă să crească până își dublează volumul.

 

  • Se amestecă 5 gălbenușuri cu 800 g de smântână grasă.
  • Se pregătește tava (sau tăvile dacă folosești unele mai mici) care se unge cu puțin ulei, apoi se pune hârtie de copt.

  • Aluatul crescut se răstoarnă pe suprafața de lucru. Din el, se întind foi de aproximativ 6-8 mm grosime, pe mărimea tavii pe care o vom folosi. Foaia de aluat se așează în tavă. Peste ea se adaugă în strat de 1 cm compoziția de griș cu lapte, apoi un strat din compoziția de smântâna cu ou (trebuie bine întinsă, în strat subțire, dar care sa acopere toată suprafața preparatului, inclusiv colțurile). În acest moment lichiul poate fi dat la cuptor, la 180 de grade până capătă culoare și aluatul e copt. Se lasă să se răcească puțin, apoi se poate pudra cu zahăr pudră.

  • Există și alte variante de lichiu: după ce se întinde stratul final de smântână cu ou, pe deasupra se pot pune fructe, în funcție de sezon: noi am folosit fructe de pădure, dar la fel de bine merg și prunele sau rubarba (variantă foarte des întâlnită în zonă).
  • Pentru că nouă ne-a rămas o tavă de aluat, am preparat încă un desert care este absolut delicios. Peste aluatul de lichiu se așează un strat generos de măr pregătit exact ca pentru plcăinta clasică de mere. Se dă la cuptor, tot la 180 de grade, iar când aluatul e aproape gata se adaugă pe deasupra albuș bătut ca pentru bezea italiană. Se mai lasă la cuptor o oră, la 100 de grade, eventual și cu ușa cuptorului puțin deschisă.

 

 

Galerie foto Criț:

 

 

 

 

 

 

 

, , , , , , , ,

By


Lasă un răspuns