Taste

Orez cu lapte de migdale

15 dec. , 2016  

          „Mi-e poftă de orez cu lapte”, îmi spunea dis-de-dimineață copilul din mine. Aromat, fin, dulce, cu parfum de casa copilăriei. Învăluit de amintiri cu bunica, cea care avea grijă ca fiecare dimineață să mă primească cu parfum de frigănele, cacao sau orez cu lapte și scorțișoară. Știam că nu avea cum să-mi iasă exact ca al ei, doar am mai încercat în repetate rânduri și nu, nu este ceva greu de pregătit, doar că acela era făcut de ea. Și nici lapte nu aveam în casă, dar pofta era… cât casa. Dar pentru că trăim vremuri „hipsterești” am găsit prin dulap ceva fistic și migdale crude, orez și scorțișoară. Plus un ingredient supriză, de care îți spun imediat.

69579_424969294305276_1765215877_n

          Așadar, am făcut orez cu lapte de migdale. Pentru început pregătește laptele de migdale. Nu folosesc niciodată cumpărat, prefer să îl fac acasă. Am folosit 100 de grame de migdale crude, pe care le-am lăsat la hidratat în apă rece. Le scurgi bine, le clătești, apoi le pui în blender împreună cu 1 l de apă și două linguri de miere. Se blendează bine, bine și încă puțin, iar la final se strecoară totul prin sită fină sau material special pentru operațiunea asta, pe care îl găsești în comerț. Laptele astfel obținut se consumă proaspăt sau se poate păstra în sticlă, la frigider pentru o zi, maximum două.

          Să revenim la problema arzătoare a orezului. Am folosit o cană de orez, trei căni cu lapte de migdale, trei linguri de miere, scorțișoară pudră, puțină coajă de lămâie, fistic crud pisat și un strop de apă de flori de portocal. Spală orezul și fierbe-l câteva minute cu o ceașcă de apă. Apoi scurge apa. Într-un alt vas, pune la fiert laptele de migdale, coaja rasă de lămâie și apa de flori de portocal.  Când începe să dea în clocot, adaugă orezul și mierea și amestecă bine. Când e gata, pune-l în pahare de sticlă, o să arate foarte bine. Pudrează cu scorțișoară, fistic pisat și orice îți mai place ție (fructe uscate, nuci, miere etc.)

, , , , ,

By


Lasă un răspuns