Taste

Shakshuka

25 aug. , 2016  

          Specialitate a bucătăriei nord-africane, shakshuka este o mâncare foarte populară în țări precum Tunisia, Algeria, Maroc sau Egipt, dar și în bucătăria evreiască și cea arăbească. Numele în sine înseamnă „amestec”, iar unele studii arată că inițial se numea chakchouka, termen berber care face referire la o mâncare de legume. Are la bază ouă, chimion, ardei capia, ceapă şi roşii. Felul acesta a devenit foarte popular şi în Israel, odată cu valul de imigranţi evrei din Tunisia, prin anii ’50, și a ajuns repede unul dintre cele mai îndăgite preparate gătite la micul dejun. Shakshuka cunoaşte nu doar o largă răspândire geografică, ci și mai multe variante, care mai de care mai aromate și care pot include ca ingrediente vinete, brânză sau, aşa cum obişnuiau bucătarii tunisieni să folosească, anghinare, cartofi, boabe de fasole.

IMG_20160822_155045

          Am încercat shakshuka în repetate rânduri și de fiecare dată am fost la fel de cucerită de aroma puternică a chimionului, care se împletește ca într-o poveste din „1001 de nopți” cu ardeiul capia și ceapa dulceagă. Am testat rețeta asta pe prieteni cu gusturi culinare diferite și se pare că shakshuka nu dă greș. Am folosit ½ linguriţă de seminţe de chimion, ulei de măsline, 2-3 cepe tăiate, 2-3 ardei roşii, cimbru și coriandru proaspăt, roșii decojite și tăiate, un strop de șofran, sare, piper și 4 ouă aterizate în frigiderul meu direct din curtea bunicii. 

IMG_20160822_155409

          Am aruncat semințele de chimion într-o tigaie și le-am lăsat să se rumenească, fără ulei, la foc mare. Se adaugă apoi uleiul şi ceapa, care se sotează câteva minute. Urmează ardeiul şi ierburile aromate. Se gătesc pentru 5-10 minute pentru a obţine o culoare frumoasă. Se adaugă roşiile, şofranul, piperul şi puţină sare. Se gătește totul timp de 15-20 de minute, la foc mic. În tot acest timp adăugaţi apă, la nevoie, ca să obţineţi consistenţa unui sos gros. E important să gustaţi mereu şi să condimentaţi, dacă simţiţi nevoia, după placul vostru. Mie îmi plac mâncărurile parfumate, aromate, puternice, așa că am fost generoasă cu condimentele.

IMG_20160822_155610

          Am împărţit compoziţia în patru porții mai mici. De obicei se poate găti totul într-o tigaie mare sau în porții mai mici, în recipiente separate. Eu am ales să le dau la cuptor, în forme speciale, după ce am spart cu grijă câte un ou în fiecare, în mijlocul compoziției. Presăraţi pe deasupra piper proaspăt măcinat și coriandru tocat.

IMG_20160822_155235

, , , ,

By


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *