Bake

Tartă cu legume și trei tipuri de făină

20 feb. , 2017  

          Conform calendarului străvechi, de azi se întră în așa-numita „Săptămână albă”, o perioadă care în viața satului arhaic simboliza trecerea de la iarnă la vară și avea mare o încărcătură ritualică. Pragul acesta simboliza în comunitățile tradiționale nu numai pregătirea pentru postul Paștelui prin renunțarea la carne, ci și primenirea sufletului. Iulia Gorneanu (pe care v-o recomand pentru povești autentice despre tradiție) povestește că cine vrea să intre cu sufletul curat în post trebuie să renunțe la carne și să mănânce toată săptămâna doar „frupt alb”: aluaturi, ouă, lapte. Albul este culoarea predestinată marcării riturilor de trecere: naștere-nuntă-moarte.

          „Săptămână albă” este așadar săptămâna în care se mai pot mânca brânză, ouă, lapte (înainte de intrarea în post), de aceea se pregătesc multe plăcinte cu brânză sau aluaturi umplute cu ouă, brânză sau verdețuri. Eu am gătit ieri o tartă cu legume și trei tipuri de făină, un răsfăț de arome și texturi și, deși nu e albă în întregime, tare potrivită mi se pare pentru o săptămâna precum cea de care vorbim. Am respectat rețeta de pâte brisée despre care am mai scris aici, numai că de data asta am folosit trei feluri de făină plus o mână de semințe de mac: 150 de grame de făină albă, 30 de grame de făină de secară și 20 de grame de făină de hrișcă. Iar pentru umplutură am folosit câteva linguri de mazăre, ceapă verde, un dovlecel, câteva buchete de broccoli, varză de Bruxelles. Am alintat toate legumele astea cu o compoziție formată din 3-4 ouă bătute bine cu câteva linguri zdravene de iaurt grecesc (poți folosi și smântână grasă), parmezan ras și un praf de nucșoară.

          Cum procedezi? Respecți pașii de pregătire a aluatului despre care am povestit aici. Cât timp aluatul stă la cuptor la 180 de grade pentru blind baking (15 minute), pregătești legumele: ceapa verde tăiată, broccoli fiert, varza de Bruxelles taiată jumătăți și fiartă, mazărea fiartă, dovlecelul tăiat cubulețe se trag la tigaie în puțin unt și se condimentează cu sare și piper. Apoi, după primele 15 minute de cuptor, aluatul se scoate și se umple cu legumele de mai sus (eu am păstrat câteva felii de dovlecel de forme diferite și buchețele de broccoli, plus o ceapă verde tăiată pe lungime, pentru décor), se rade parmezan, apoi se acoperă cu ouăle bătute cu iaurt / smântână. Pe deasupra mai razi un strop de parmesan și mai arunci un ou bătut bine. Pudrează cu piper proaspăt măcinat și lasă la cuptor pentru încă 20 de minute. Tarta asta e absolut delicioasă și caldă, dar și a doua zi, rece.

, , , , , ,

By


Lasă un răspuns