Bake

Tartă de ciocolată cu vişine şi votcă

22 apr. , 2017  

          Ce faci când sezonul rece e pe sfârşite, aştepţi nerăbdător vremea fructelor proaspete, dar încă mai ai prin cămară borcane cu compot? N-ar fi rău să le trasformi în deserturi de casă uşoare şi gustoase. Exact asta am făcut eu cu ceva ciocolată catifelată şi nişte compot de vişine acrişor şi îmbietor. Tarta asta e rapidă din două puncte de vedere: nu te va ţine prea mult în bucătărie şi se va „evapora” din tavă cât ai zice „vişine”!

          Ai nevoie de: 200 g făină, 125 g unt, 3, 4 linguriţe de cacao, 1 borcan de 800 g compot de vişine (eu am folosit compot făcut în casă), 210 g ciocolată de menaj (folosiţi o ciocolată de calitate, în ea stă secretul acestei tarte), 200 ml smântână de gătit, mentă proaspătă şi câteva linguri de votcă.

         Cum procedezi: se amestecă într-un vas încăpător făina cu untul rece şi cacao. Încercaţi să fărâmiţaţi cu degetele bucăţile de unt, astfel încât acesta să se amestece bine cu ingredientele uscate (ar trebui să obţineţi un aspect nisipos). Adăugaţi apoi câteva linguriţe de compot (doar zeamă, nu şi fructe), atât cât să vă permintă să formaţi un aluat legat, pe care îl înveliţi în folie alimentară şi îl lăsaţi la rece 30 de min. Între timp scurgeţi boabele de vişine din borcan, le curăţaţi de sâmburi şi le trageţi la tigaie împreună cu câteva frunze tocate de mentă proaspătă, puţină zeamă de copot şi câteva linguriţe de votcă. Apoi lăsaţi deoparte. Scoateţi aluatul de la frigider şi îl întindeţi cu sucitorul, pe o suprafaţă pudrată cu făină, într-un disc suficient de mare ca să umpleţi forma de tartă. Puneţi aluatul în forma de tartă, presând cu grijă la bază şi pe margini şi cu un cuţitaş înlăturaţi marginile neuniforme. Înţepaţi baza cu o furculiţă, acoperiţi cu o hârtie de copt, peste care puneţi câteva greutăţi (boabe de fasole uscată, de orez sau greutăţi speciale pentru copt – acest lucru va împiedica aluatul să se umfle la cuptor). Tot acum ar trebui să aveţi cuptorul bine încins la 180 de grade. Daţi forma la cuptor şi lăsaţi aluatul pentru 15-20 de minute. Apoi scoateţi foaia de copt şi greutăţile şi mai lăsaţi aluatul în cuptor pentru încă alte 15-20 de minute. După această operaţiune scoateţi şi lăsaţi să se răcească. Cât stă la cuptor aluatul, rupeţi ciocolata în bucăţele, puneţi într-un vas, iar peste ea turnaţi smântâna fierbinte. Lăsaţi aşa pentru 5 minute, apoi amestecaţi bine compoziţia cu o spatulă de silicon. Apoi turnaţi în forma de aluat copt sosul de vişine, uniformizaţi, iar peste el ciocolata. Ornaţi cu câteva vişine şi frunze e mentă, apoi lăsaţi la rece pentru câteva ore.

, , , ,

By


Lasă un răspuns