Taste

Tartă raw cu afine

13 iun. , 2016  

          În fiecare an în congelatorul meu ajung cutii întregi cu afine româneşti, culese de ţărani. Aşa că iarna mea are de multe ori gust de smoothie-uri sau tarte cu afine. Ador să le folosesc la deserturi uşoare, tocmai pentru că au o savoare aparte şi nu sunt foarte dulci. În plus, culoarea lor e IREZISTIBILĂ (ceea ce pentru un pasionat de fotografii culinare e un „must”).

         Tarta raw de care-ţi povestesc acum se face cât ai zice „afine”. Trebuie doar să te organizezi puţin. Ca orice prăjitură raw, are la bază un mix de nuci, fructe uscate, miere. Dacă eşti începător în ale gătitului raw, e bine să ştii că nucile (trebuie să fie crude, nu prăjite, nu sărate) se lasă câteva ore (sau chiar peste noapte) la hidratat, într-un bol cu apă, că mierea nu e obligatorie, ci o poţi înlocui cu sirop de agave sau stevia sau arţar (eu prefer mierea pentru că e unul dintre alimentele mele favorite, are o savoare imbatabilă) şi că ai nevoie de un blender puternic.

IMG_20160327_183403

          Eu am folosit trei straturi diferite. Pentru primul ai nevoie de o ceaşcă de nuci hidratate, una de migdale hidradate, curmale foarte coapte (iese foarte gustoasă şi dacă foloseşti prune uscate), un praf de scorţişoară şi puţină pudră de roşcove (găseşti la orice magazin naturist). Pentru cel de-al doilea strat am folosit două ceşti de caju hidratat, câteva linguriţe de ulei de cocos (ajută ingredientele să se lege), un strop de zeamă de lămâie şi miere. Iar pentru cel de-al treilea strat am amestecat o ceaşcă de caju crud hidratat, afine date prin blender, miere şi câteva linguriţe de ulei de cocos. Odată ce ai ingredientele pregătite, tot ce trebuie să faci este să le arunci elegant în blender, desigur nu pe toate odată, ci pe rând, pe cele aferente fiecărui strat. Astfel, pentru bază amesteci nucile, migdalele, curmalele, scorţişoara şi pudra de roşcove până obţii o cremă fină, dar legată, lipicoasă. Dacă ţi se pare că nu e foarte dulce, adaugă puţin îndulcitor natural. Acesta va fi blatul tartei, pe care îl aşezi într-o formă rotundă, presând cu o lingură şi uniformizând. Îl dai imediat la congelator, cât prepari restul straturilor. Pentru cel de-al doilea strat amesteci în blender ingredientele până obţii o consisenţă fină, fină. Torni în tavă, peste blat, apoi dai imediat la congelator. Iar ultimul strat, cel de afine, se obţine tot prin amestecarea ingredientelor în blender. După ce l-ai turnat şi pe el în tavă, ornezi pe deasupra cu boabe de afine şi fulgi de cocos. Pentru un efect cochet, aruncă şi câţiva boboci de trandafir uscaţi. Ţii la congelator câteva ore.

, , , ,

By


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *