Bake

Tartă ţărănească cu mere

12 mai , 2016  

          Sau aş putea să-i spun tartă pentru leneşi. Am pregătit-o repede, într-o seară, după ce colega mea Diana avusese poftă toată ziua de mere coapte. Şi cum prea mult timp nu aveam şi nici răbdare să mai coc tarta by the book, am pregătit un aluat clasic de tartă pe care l-am întins repede, am pus în mijloc compoziţia şi am dat la cuptor. Miros de măr copt + unt + ploaie de primăvară + pahar de vin = seară reuşită.

          Povestea detaliată e următoarea: amesteci 200 de grame de făină cu un vârf de cuţit de sare, 125 de grame de unt rece, un praf de scorţişoară. Frămânţi cu degetele până obţii o textură nisipoasă. Adaugi trei linguri de apă foarte rece ca să se lege coca, îi dai forma unei bile, înveleşti în folie alimentară şi laşi la rece jumătate de oră.

          Între timp te ocupi de mere. Am folosit vreo 6 mere potrivite, curăţate de coajă şi tăiate felii. Le pui pe foc cu miere, scorţişoară, cuişoare, puţină făină de migdale şi un strop de vin alb. Da, o să miroasă a Crăciun în casă. Arunci şi nişte nucă pisată şi laşi puţin pe foc (nu mult, că nu ai nevoie de piure de mere). Apoi laşi să se răcească.

IMG_20160528_070319

 

 

IMG_20160528_065952

IMG_20160528_070502

          Întinzi aluatul într-o foaie nu foarte groasă şi îl pui în tava cu hârtie de copt. La mijloc arunci compoziţia de mere răcită şi laşi cam 3 centimetri de margine neacoperită, pe care o rulezi peste compoziţie, cât să acoperi marginile. Obţii un aspect rustic, nefinisat, care-mi place foarte mult. Poţi să ungi marginile cu puţin sos de la merele coapte. În mod normal poţi să arunci peste marginea formată din cocă şi nişte zahăr brun, dar eu mereu sar peste partea asta.

          Da, Diana a fost extrem de bucuroasă.

IMG_20160528_070646

 

 

, , , ,

By


Lasă un răspuns